Obama følger duellen 

Det er foreløpig usikkert om ekspresident Bill Clinton skal følge debatten fra salen, men kilder i Clintons stab sier til nyhetsbyrået AP at han er på vei til New York sammen med kona.

Det som er sikkert, er at Barack Obama kommer til å følge debatten. Ifølge presidentens talsmann Josh Earnest jobber Obama i Det ovale kontor i natt – og han kommer til å ha TVen på.

Viktige åpningsminutter

Det er svært lite som skiller Trump og Clinton på meningsmålingene før debatten, og de mange overraskelsene så langt i valgkampen gjør at interessen er enorm.

Flere eksperter mener det er svært viktig for kandidatene å gjøre en god figur i åpningen av debatten.

– Du har størst publikum i de første minuttene, og det er også da folk lettest lar seg påvirke, sier Mari Maseng Will, som har kurset republikanske debattanter, til Politico.

Clinton først ut

Scenen

Donald Trump og Hillary Clinton møtes på Hofstra-universitetet i New York.

Foto: Drew Angerer / Afp

I natt er det Clinton som får det første spørsmålet fra ordstyrer Lester Holt, ifølge NBC News. Hun får to minutter til å svare, før Donald Trump får like lang tid til å følge opp. Så følger en ti minutter lang diskusjon om samme tema.

– Åpningen er viktig i både debatter og rettsprosedyrer. Enten du gjør en god jobb, eller en skikkelig dårlig jobb, så vil det henge med seeren, sier Judd Gregg, som debatterte mot George W. Bush når han forberedte seg på debatter med Al Gore og John Kerry, ifølge Politico.

6 x 15 minutter

Lester Holt

NBC News-journalist Lester Holt er ordstyrer.

Foto: Jose Luis Villegas / Ap

Debatten er delt opp i seks blokker på 15 minutter, som følger samme mønster med to minutter lange svar fulgt av debatt. I løpet av debatten skal kandidatene diskutere de tre temaene USAs retning, vekst og sikkerhet.

Dermed får trolig begge kandidatene anledning til å snakke om hjertesaker som utdanningsstøtte og likelønn (Clinton) og muren mot Mexico og muslimsk innvandring (Trump).

Tre debatter

Etter nattens debatt gjenstår det to TV-sendte debatter mellom Clinton og Trump. Neste debatt er natt til mandag 10. oktober, og den siste er natt til torsdag 20. oktober norsk tid.

I tillegg møtes visepresidentkandidatene Tim Kaine og Mike Pence til debatt onsdag 5. oktober norsk tid.